Brabants Dagblad, woensdag 2 augustus 2023
BOXTEL / ROSMALEN - Waarom elke keer opnieuw cadeaupapier gebruiken als het toch meteen in de prullenbak belandt? Dat kan een stuk duurzamer, dacht Jeannette Ruijters - Groeneweg uit Rosmalen. Met Stof verpakt maakt ze de wereld eigenhandig een klein stukje beter.
Dat over vijf jaar ieder huishouden in Nederland cadeaus inpakt in stof, en dat telkens hergebruikt, dat is kort samengevat het ultieme doel van Ruijters. Ambitieus, dat weet ze ook wel, maar aan de andere kant, waarom ook niet. Met haar duurzame, originele en sociaal verantwoorde inpakstof heeft ze in elk geval een goed alternatief in handen.
Als klein kind wilde Ruijters al geen cadeaus voor Sinterklaas, wél geld voor het Wereld Natuur Fonds. De wereld willen redden, of daar in elk geval een bijdrage aan leveren, zat er dus al vroeg in. Achter in het atelier van Hebbes op de Markt in Boxtel, waar een aantal dames druk met de stoffen van Ruijters in de weer is, vertelt ze haar verhaal. ,,Naarmate ik ouder werd, ging ik steeds meer op zoek naar mijn nut in het leven. Mijn moeder is op 59-jarige leeftijd overleden. Zij had nog zoveel plannen. Sinds die tijd realiseer ik mij iedere dag dat je maar één leven hebt. Het is kei-cliché, maar ik ging steeds meer denken in de trant van ‘als je het nu niet doet, dan gebeurt het niet meer’. Het leven is te kort en uiteindelijk heb je weinig invloed op en regie over wanneer je tijd erop zit. Maak er dus het beste van.”
Enorme stapel
Maar wát ze dan precies wil gaan doen en vooral ook hóe, dat is haar dan nog niet helemaal duidelijk. Het duurt nog wat jaren na het verlies van haar moeder voordat ze daar richting aan kan geven. Dat moment komt twee jaar geleden, op de verjaardag van haar dochter, als ze een enorme stapel inpakpapier ziet liggen en zij en haar man tegen elkaar zeggen: ‘Dit is niet normaal. Het wordt kapot gescheurd en gaat gelijk de kliko in. Waar slaat dat op?’
Die berg inpakpapier maakt, samen met een voorliefde voor mooie stofjes, dat Stof verpakt wordt geboren. Die liefde voor stof nam Ruijters over van haar opa, vroeger hoofd van het naaiatelier Bracona van de V&D in ’s-Hertogenbosch. ,,Het bedrijf ben ik gestart met Marieke Moerman van Goud onder de Regenboog. Zij had van kleding van mijn moeder een hele mooie vlaggenlijn gemaakt. We hadden het samen een keer over mijn idee en met haar ervaring met stof en het opzetten van een bedrijf, zijn we aan de slag gegaan.”
Maar omdat Ruijters in haar hoofd alles kan maken, maar dat niet kan uitvoeren met haar handen, gaat ze op zoek naar een manier voor de praktische uitvoering van haar plan. ,,Voor ons allebei was het heel belangrijk dat we naast een mooi product ook maatschappelijk verantwoord gingen ondernemen.” Na wat belrondes komt Ruijters uit bij Hebbes in Boxtel, het textielatelier van Cello waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Het kennismakingsgesprek verloopt zo goed dat ze gelijk van start gaan met het maken van ‘de inpakkers’ zoals de stofjes heten. ,,De aankoop en het knippen van de stoffen, dat doe ik zelf, en hier bij Hebbes worden de stoffen gezoomd en gestreken.”
Het brengen en ophalen van de stoffen is altijd een feestje, vindt Ruijters. Zo denken de medewerkers er ook over. ,,Het is voor mij heel belangrijk dat ze hier weten wie ik ben en dat ze weten dat ik enorm dankbaar ben voor het werk dat ze doen.”
Gamechanger
Ruijters is inmiddels solo verder gegaan met het bedrijf, dat een complete gamechanger voor haar blijkt te zijn. ,,Ik kom eigenlijk uit de commerciële wereld waarin geld verdienen altijd het belangrijkste is, net als doelen stellen en targets halen. Dat is iets wat met Stof verpakt totaal ondergeschikt is. Een mooi verantwoord product maken met mooie mensen, duurzaam leven en een betere wereld voor mijn kinderen achterlaten is mijn drijfveer.”
Sowieso is het volgens Ruijters anders samenwerken met een sociale werkplaats, waar het productietempo anders is dan in een bedrijf. ,,Dat is ook ondergeschikt aan het fijne gevoel van de dagbesteding. Maar het betekent ook dat ik anders moet denken en meer vooruit moet plannen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld al bezig met kerststof en relatiegeschenken.”
Inpakstof is overigens al zo oud als de weg naar Rome. Japanners gebruiken dit al honderden jaren onder de naam Furoshiki. ,,Zoals alles wat old school is, wordt het vanzelf weer modern.” Voor bijna alle commerciële producten is een eerlijk alternatief te leveren, daarvan is Ruijters overtuigd.
Ook weet ze zeker dat de economie zoals we die kennen, gaat veranderen in een impacteconomie. Waar gewerkt wordt met een true price model, waarbij onder meer ook je sociale impact wordt doorberekend. Ruijters: ,,Dit alles hangt weer samen met klimaatverandering, kinderarbeid en voedselonzekerheid. Laten we de wereld mooier maken, stoppen met de aarde uit te putten, weer een beetje normaal doen en aan al onze nakomelingen voordoen hoe we het beter kunnen doen.” Ruijters benadrukt dat ze niet belerend wil overkomen: ,,Het is gewoon iets wat ik zo voel.”
E: info@stofverpakt.nl
T: 06 39 44 41 84
Btw ID: NL004776103B17
KvK nummer: 89967968
Menu